Pornind de la un comentariu primit aici, pe blog (la articolul despre mancarea uscata pentru labradori), am aflat si apoi m-am documentat cu privire la un domn doctor american pe numele sau William D. Cusick.
Se pare ca acest domn a activat timp de 55 de ani (1995-2005) in cercetarea farmaceutica si alimentara si a desfasurat doua studii importante pe o perioada de 10, respectiv 20 de ani. Primul este un studiu pentru dezvoltarea unui produs tiroidian sintetic pentru oameni, iar cel de-al doilea pentru a identifica nevoile nutritive specifice pentrui diferitele rase de caini. In ultima instanta, a scris si publicat in 1990 o carte de mare succes: "Canine Nutrition & Choosing The Best Food For Your Breed Of Dog".
O sa revin cu detalii despre principiile pe care le urmeaza Cusick in abordarea sa, dar deocamdata, iata recomandarile lui pentru Labrador Retriver.
Labradorul se pare ca este una dintre putinele rase de caini care produce o grasime prin porii pielii. In cazul in care din alimentatia sa lipseste grupul de acizi linoleici, blana i se usuca foarte repede. Acizii linoleici sunt trei acizi grasi: oleic, linoleic si linolenic. Sursele de asemenea acizi ar fi: uleiul de peste, uleiul de seminte de in si uleiul de germeni de grau presat la rece.
In Newfoundland (locul de origine al Labradorului) sursele principale de hrana erau caribou, pestele si grasimea de balena. In Anglia (locul unde a fost apoi dezvoltata rasa), hrana principala consta in pui, peste, grau si lactate. Combinatia dintre cele doua diete rezulta intr-un necesar scazut de carbohidrati, dar crescut in grasimi. Necesarul de grasimi este foarte important, dar trebuie avut in vedere ca Labradorul digera greu grasimea de vita, in schimb, ii prieste cea din pui, peste sau vegetale.
In concluzie, Cusick recomanda mancarea ce contine pui, peste, miel si vegetale, dar exclude vita, porumbul si soia.
Astept comentarii, pareri, impresii din partea voastra...
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu